Khamis, 19 Ogos 2021

Udang masak merah simple.

 

Udang Galah masak merah

 Salam sejahtera gasssss

Kali ni saya akan kongsikan resepi Udang galah Masak merah untuk santapan kalian,pasti sedap.

Kalau korang tanya saya,saya lebih gemar makan udang yang dipanggang saja,cicah dengan kicap dan cili haha

Ok, untuk resepi ini kita senaraikan bahan nya dahulu ok

Bahan2 :

1.Udang galah yang telah dibersihkan,potong ikut suka

2.Bawang merah / putih dan bawang besar ( agak agak banyaknya,banyak udang,banyakkan sikit ye )

3.Cili kering kisar,Serai kisar

4.Sos cili,Sos tiram

5.Minyak dan serbuk perasa ( garam/ajinomoto)

6.Sedikit sayuran hijau seperti capsicum(lada benggala),daun ketumbar dan tomato


Step memasak:

1.Panaskan minyak,masukkan bahan yang dikisar seperti cili kering,bawang dan serai

2.Tunggu wangi sikit,masukkan udang

3.Masukkan sos cili dan sos tiram,jika agak kering masukkan sedikit air sahaja

4.Kacau sehingga kuah agak pekat,jangan terlalu kering tak sedap

5.Masukkan garam,aji dan gula,seimbangkan rasa.

6.Kemudian boleh masukkan tomato yang dipotong dadu dan lada benggala

7.Jika sudah masak,taburkan daun ketumbar

8.Apa lagi korang makan, ajakla member sekali tau, hihi

ok gaisss...tu je dari saya kali ni,jangan lupa follow tau.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan